Huevos Estrellados / Rotos (Jajka sadzone z ziemniakami)


Huevos Estrellados czyli jaja gwiaździste albo Huevos Rotos co należy tłumaczyć jako jaja połamane, to proste domowe, a w obecnych czasach częściej już barowe danie serwowane w Hiszpanii, a także w Ameryce Łacińskiej. Bazą jest jajko sadzone, tyle, że usmażone – a właściwie ugotowane – w dużej ilości oliwy. Dzięki wysokiej temperaturze płynu białko ścinając się mocno buzuje tworząc wokół żółtka coś w rodzaju „koronki”. Stąd wzięła się nazwa jaja gwiaździste (dodatkowo w czasie smażenia często  żółtko podlewa się tę gorącą oliwą, dzięki czemu ścina się jego powierzchnia). Zwykle serwuje się je na smażonych ziemniakach, czy to w postaci frytek, czy też plasterków – ten sposób serwowania przypomina przepis na Patatas a lo Pobre. Na wierzch dodaje się za to podsmażoną szynkę, kiełbasę, a nawet malutkie węgorzyki znane jako Angula.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych