Patatas a lo Pobre (Smażone ziemniaki z dodatkami)


Patatas a lo Pobre co można tłumaczyć jako ziemniaki ubogich, to popularne, proste danie z południowo wschodniej Hiszpanii, a właściwie Andaluzji. Można je spotkać przede wszystkim w knajpkach Granady, Almerii oraz Murcji. Bazą są podsmażone plasterki ziemniaków, którym towarzyszą różnego rodzaju dodatki. Do klasyki należą:
– obsmażane paski papryki (poniższy przepis)
– jajko sadzone czyli Huevo Frito, które układa się na ziemniakach i wszystko razem sieka (podobnym przepisem jest Huevos Estrellados)
–  podsmażana kiełbasa znana tu jako Embutido, ew. szynka lub inna wędlina

Składniki:

– 800 gr ziemniaków pokrojonych w plasterki
– cebula posiekana w piórka
– czerwona i zielona papryka, pokrojone w paski
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– posiekana pietruszka
– oliwa

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzać dużą ilość oliwy i dodać ziemniaki – tłuszczu powinno być tyle aby je pokrywał
  • Ziemniaki smażyć albo właściwie gotować w oliwie około 5 minut.
  • Dodać cebulę, paprykę i czosnek. Doprawić pieprzem i solą po czym wszystkie składniki delikatnie wymieszać – wszystkie składniki powinny być przykryte oliwą
  • Warzywa dusić w oliwie przez około 20 minut
  • Gdy wszystkie składniki będą już miękkie wyjąć je łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączył się nadmiar tłuszczu. Po 1 – 2 minutach wyłożyć na półmisek

Oliwę można zachować do ponownego wykorzystania

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych