Baldana

Baldana znana także jako Baldana de sang to jedna z regionalnych, hiszpańskich odmian krwawej kiszki (sang oznacza krew). Można ją spotkać przede wszystkim na pograniczu Walencji i Katalonii w Terres de l’Ebre. Jest jej kilka odmian. Polską kaszankę najbardziej przypomina Baldana d’arròs, gdzie jak nazwa wskazuje elementem farszu jest ryż. Nie ma go za to Baldana de ceba, w której głównym dodatkiem jest cebula. Poza tym w obu przypadkach można tu trafić na piniole lub orzechy laskowe. Z 20 proc. dodatkiem ryżu jest za to Baldana sacsanuda, która charakteryzuje się przede wszystkim kształtem – jest krótka i pękata.
Podobnie jak w Polsce Baldanę najczęściej się podsmaża lub grilluje. Baldana d’arròs bywa jednak także składnikiem prostej potrawki Barrejat, gdzie towarzyszy cebuli i pomidorom.
Jeśli chodzi o krwawą kiszkę, to w samej Katalonii znacznie bardziej znana i popularna jest Botiffara, a w całej Hiszpanii Morcilla.

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych