Ryż, a właściwie Ryż Siewny (łac. Oryza sativa) nie jest właściwie zbożem. To po prostu trawa, która na końcu swych wiechci formuje bardzo pożywne ziarna. Jego historia zaczęła się w Chinach gdzie ryż został udomowiony kilka tysięcy lat przed naszą erą.
Co do zasady ryż siewny dzieli się na kilka grup, spośród których najważniejsze są dwie: Indica oraz Japonica. Ta pierwsza opanowała głównie Indie i środek Azji, oraz część Indochin. Ziarna ma drobniejsze i cieńsze, przez co łatwiej się rozgotowują i rozpadają tworząc papkę. W globalnej produkcji niepomiernie większe znaczenie ma jednak łac. Oryza sativa japonica, który poza Japonią opanował nie tylko Daleki Wschód, ale został upowszechniony na całym świecie – do tej właśnie grupy należą słynne włoskie ryże. Jest to ryż o większej zawartości skrobi, większych ziarnach i silniejszej teksturze, przez co lepiej radzi sobie podczas gotowania.
W sklepach poza zwykłym białym ryżem, można spotkać także nie całkiem wyłuskany ryż brązowy oraz „obgotowany” w parze wodnej parboiled.
Przepisy bazujące na Ryżu
Tajlandia
– Congee / Jok (Kleik Ryżowy)
– Khao Khluk Kapi (Ryż smażony z pastą krewetkową)
– Khao Phad (Ryż smażony)
– Khao Tom (Zupa ryżowa)
– Khao Yum (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
Malezja
– Bubur (Kleik ryżowy)
– Lemang (Ryż w bambusie)
– Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)
– Nasi Dagang (Ryż w mleku kokosowym z rybnym curry)
– Nasi Goreng (Smażony ryż)
– Nasi Hutan (Ryż z rybą)
– Nasi Kerabu (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
– Nasi Kunyit (Ryż kleisty z kurkumą)
– Nasi Lemak (Ryż w mleku kokosowym)
– Nasi Phat Prik (Ryż z papryką)
– Nasi Ulam (Sałatka ryżowa)
Indonezja
– Bak Chang (Ryżowe paczuszki z nadzieniem)
– Nasi Campur (Ryżowe rozmaitości)
– Nasi Goreng (Smażony ryż)
– Nasi Mie (Ryż z tofu i makaron z krewetkami)
– Nasi Uduk (Ryż gotowany w mleku kokosowym)
– Tumpeng (Ryż świąteczny)
Filipiny
– Machang (Ryżowe paczuszki z nadzieniem)
– Pares (Bulion wołowy i ryż z sosem z wołowiną)
– Sinangan (Ryż z czosnkiem)
Liban
– Mdardara / Mujaddara (Soczewica z ryżem)
– Sayadieh (Pieczona ryba z ryżem)
Turcja
– Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
– Pilav
– Dible / Fasulye Pilavi (Ryż z zieloną fasolką)
Włochy
– Paniscia (Panissa) di Novara (Ryż z mięsem i warzywami)
– Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
– Riso all’Isolana (Ryż z mięsem)
– Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)
– Riso al Tastasal (Ryż z mielonym mięsem)
– Riso con la Fonduta (Ryż z fondutą)
– Risotto agli Asparagi (Risotto ze szparagami)
– Risotto al Barolo (Risotto z winem Barolo)
– Risotto al Salto (Risotto zapiekane)
– Risotto alla Cinque Terre (Risotto z pięciu miast)
– Risotto alla Maranese (Risotto z owocami morza)
– Risotto alla Milanese (Risotto z szafranem)
– Risotto alla Monzese (Risotto z surową kiełbasą)
– Risotto Nero (Czarne Risotto)
– Sartù di riso (Neapolitańskie ciasto ryżowe)
– Supli di Riso (Smażone krokiety ryżowe)
– Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowwm)
Karaiby
– Locrio (Ryż z mięsem)