Paleta (de Cerdo)

Paleta de Cerdo po hiszpańsku znaczy po prostu łopatka wieprzowa, w świecie iberyjskich wędlin nazwa ta odnosi się przede wszystkim do dojrzewającej łopatki zwanej po prostu Paleta lub Paletilla. Jest to właściwie odpowiednik znacznie bardziej znanej szynki Jamón Serrano tyle że nie robi się jej z tylnej, ale przedniej nogi. Rzecz jasna jest od niej mniejsza – waży od 4 do 6 kilogramów, podczas gdy szynka 6 do 9,5 kilograma – ale przy tym zawiera więcej tłuszczu. Stąd Paleta jest bardziej aromatyczna i nieco słodsza. Podobnie jak w przypadku Jamón Ibérico, czyli Jamón Serrano przygotowanego z mięsa świń ras Ibérico, także w przypadku łopatki można natknąć się na Paleta Ibérico. Istnieje tu podobny jak w przypadku szynki, podział uzależniony od sposobu hodowli świń:
Paleta Ibérico de Cebo, to łopatka świń, które były hodowane w gospodarstwie i karmiono je paszą m.in. ze zbóż i roślin strączkowych – cebo oznacz właśnie tuczną paszę
Paleta Ibérico de Cebo Campo, to łopatka świń, które były hodowane na łąkach (campo) i  karmiono je paszą, a one same uzupełniały to dietą ziołami
Paleta Ibérico de Recebo, to łopatka świń, które były hodowane m.in. na wolnym wybiegu w Dehesa, jadły paszę oraz zioła, a podczas tuczu dieta została wzbogacona o żołędzie – recebo to określenie chowu mieszanego na wolnym wybiegu i w chlewniach, gdzie świnie są dokarmiane
Paleta Ibérico de Bellota, to łopatka świń, które były hodowane w Dehesa, jadły paszę oraz zioła, a podczas tuczu jedzą wyłącznie żołędzie – czyli po hiszpańsku właśnie bellota – i to co rośnie na pastwisku.

 

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych