Ibérico / Alentejano


Ibérico a precyzyjnie Cerdo Ibérico (czarna iberyjska) to najsłynniejsza hiszpańska rasa świń – hodowana jest też w Portugalii pod nazwą Alentejano. Wieprzowinę tę ceni się za przerosty łuszczu w mięśniach, nadających smaku i soczystości, oraz samej hodowli. Świnie rasy Ibérico hoduje się na pastwiskach obejmujących tereny leśne. Dzięki temu zażywają dużo ruchu w poszukiwaniu jedzenia, a przy tym mają różnorodną dietę, na którą składają się się m.in.żołędzie i orzechy. Ich mięso kojarzy się przede wszystkim z Jamón Ibérico, jedną z najbardziej cenionych szynek dojrzewających na świecie. Co charakterystyczne wykorzystuje się do niej mięso nie tylko świń czysto rasowych, ale także tych powstałych w wyniku krzyżówki z rasą Duroc. Pod warunkiem jednak, że rodzicielką potomstwa jest maciora rasy Ibérico.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych