Duroc to jedna z najstarszych amerykańskich ras świń – powstała na początku XIX wieku w Nowej Angli przez krzyżowanie europejskiego Old Duroc oraz afrykańskiego Red Jersey. Do dziś pozostaje jedną z najpopularniejszych ras w USA – dobrze znosi chów przemysłowy. Jest średniej wielkości ale muskularna. Dzięki wysokiej jakości tłustego mięsa, dużej odporności i łatwości w adaptacji rozprzestrzenił się po całym świecie. Używa się jej do krzyżowania i krycia loch innych ras – dzieje się także w Polsce z Białą Zwisłouchą i Wielką Białą.
Szczególną rolę odgrywa w Hiszpanii, gdzie trafiła w latach 60-tych. Tutaj wytwarza się z niej Jamón Duroc, bardziej cenioną odmianę Jamón Serrano, a także wykorzystuje się do krycia świń bardzo cenionej rasy Ibérico. Prosiaki z takiej krzyżówki, w której maciora jest „iberyjska” mogą być wykorzystywane do produkcji jeszcze większego rarytasu jakim jest Jamón Ibérico.