Jamón Duroc, opisywana też bardziej dokładnie jako Jamón de Cerdo Duroc, czyli szynka z wieprzowiny Duroc (ew. Jamón Raza Duroc czyli szynka rasy Duroc) to rodzaj słynnej hiszpańskiej Jamón Serrano. Nie jest jeszcze taki rarytasem jak Jamón Iberico, ale od zwykłych szynek Serrano różni się tym, że zamiast mięsa bardziej pospolitej świni rasy Wielka Biała używa się mięsa świń Duroc. To wyhodowana w USA, która dzięki przerostom tłuszczu w mięśniach zdobyła uznanie na całym świecie i świetnie nadaje się do produkcji dojrzewającej szynki – do Hiszpanii trafiły w latach 60-tych. Cecha ta sprawia, że Jamón Duroc dojrzewa dłużej, niż zwykła Serrano, nawet do 30 miesięcy (minimalny czas dojrzewania to 9 miesięcy). To sprawia, że często można ją spotkać opatrzoną znakiem Gran Reserva, co oznacza starzenie trwające co najmniej 15 miesięcy.
W całej masie produkcji szynek Serrano Jamón Duroc stanowi około 10 proc. Interesujący jest też fakt, że Duroc to jedyna w Hiszpanii rasa świń, która została dopuszczona do krzyżowania z Ibérico. O ile, rzecz jasna to maciora jest tej szlachetniejszej rasy. Wówczas jej potomstwo pozostaje „iberyjskie” i może być wykorzystane do produkcji Jamón Ibérico. Co więcej wg. Jamonarium nawet połowa szynek Ibérico może pochodzić z tego typu krzyżówek. W Hiszpanii, nie ma jednak obowiązku ujawniania na etykiecie, czy świnia była czysta rasowo, czy pochodziła z krzyżówki, nie da się więc tego ustalić precyzyjnie.