Rosquilleta / Pan de Pipas

Rosquilleta (w liczbie mnogiej Rosquilletas), zwana także Pan de Pipas, to hiszpańskie podłużne, chrupkie paluszki chlebowe typowy dla regionu Walencji. Przypominają włoskie Grissini, tyle że wypieka się je codziennie, a żeby jak najdłużej zachowały chrupkość niektórzy piekarze do ciasta dodają odrobinę octu. Istnieje wiele wariantów Rosquilety – od klasycznych z anyżem, po nowoczesne z dodatkiem alg, sera, nasion quinoa czy kakao. Popularna jest też odmiana zwana Saladitos, czyli posypana solą.
Historia Rosquilety nie jest dokładnie udokumentowana, ale prawdopodobnie sięga początków piekarnictwa w Walencji. Produkcja przemysłowa rozpoczęła się pod koniec lat 60. XX wieku, za sprawą takich firm jak Velarte. Obecnie wytwarza około 40 milionów paczek rocznie, jedną czwartą eksportującji eksportując. Innym ważnym producentem jest firma Anitín, założona w 1994 roku, która kontynuuje tradycję rodzinną sięgającą lat 30. XX wieku.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych