Tonyina de Sorra to tradycyjny, hiszpański specjał kulinarny pochodzący z wybrzeża Lewantu, szczególnie popularny w okolicach Alicante i Walencji. Jest to część brzucha Tuńczyka, występująca w dwóch postaciach. Może być świeża nadająca się do grillowania albo solona i lekko suszona, znana również jako Ventresca lub Ijada. Sama nazwa Sorra pochodzi od arabskiego słowa surra, oznaczającego brzuch. Ta część ryby jest ceniona za swoją delikatną, tłustą teksturę oraz intensywny, morski smak.
W niektórych wersjach można ją spotkać w formie przypominającej suszony szynkę, z charakterystycznymi tłustymi żyłkami. Popularna jest jako nadzienie Coca amb Tonyina pieczonego placka drożdżowego z cebulą i tuńczykiem, tradycyjnie spożywanego podczas święta Bonfires of San Juan czyli tutejszej Nocy Świętojańskiej. W Walencji używa się jej także do przygotowania Titaina, duszonej potrawy z warzyw i właśnie brzuszków tuńczyka, podawanej na ciepło lub zimno, często podczas Wielkiego Tygodnia.