Titaina to hiszpańskie danie pochodzące z regiony Walencji, które spotkać można jednak także na Majorce. W samej Walencji jej matecznikiem jest stara rybacka dzielnicą Cabanyal-Canyamelar od której bierze swoją dłuższą nazwę Titaina Valenciana del Cabanyal. Wiąże się to głównym bohaterem potrawy, czyli Tonyina de Sorra, solonego, lekko suszonego mięsa z brzucha Tuńczyka. Nie jest to produkt łatwy do zdobycia w warunkach domowych niekiedy zastępuje się go więc rybą świeżą, a nawet z puszki. Jeśli nie uda się kupić Tonyina de Sorra można też użyć zwykłego mięsa Tuńczyka z dodatkiem suszonej ikry takiej jak np. Bottarga, co nada pożądanego, wyrazistego smaku.
W Titaina ryba jest duszona z rodzajem Sofrito składającym się z pomidorów, papryki i cebuli. Titaina podawana jest zarówno na ciepło jak i na zimno, a w związku z tym, że nie zawiera mięsa rybackie rodziny z Cabanyal-Canyamelar tradycyjnie podawały go podczas Wielkiego Tygodnia.
Składniki:
– 150 g Tonyina de Sorra ew. 300 gr świeżego Tuńczyka, najlepiej z brzucha ale niekoniecznie (w ostateczności można użyć kawałki tuńczyka z puszki)
– 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– 3 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
– 1 cebula, drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– garść pinioli
– 30 ml oliwy
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu 5 minut aż się zeszklą
- Dodać paprykę i smaż kilka minut, następnie dodać pomidory. Dusić na wolnym ogniu około 20-30 minut, aż warzywa się rozpadną i powstanie gęsty sos.
- Rozdrobnić Tonyina de Sorra – aby to zrobić mięso należy moczyć około 8 godzin w wodzie – inną opcją jest zetrzeć na tarce
- Do duszącego się Sofrito dodać Tonyina de Sorra lub kawałki Tuńczyka oraz orzeszki pinii.
- Wymieszać i duś razem około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku (należy przy tym pamiętać, że Tonyina de Sorra jest słona).
Titainę można podawać na ciepło lub na zimno, często z pieczywem jako przystawkę lub lekki posiłek.