Tuńczyk to najbardziej ceniona i jedna z najbardziej przetrzebionych ryb na świecie. Odławia się je na całym świecie – na Pacyfiku gdzie swoje doskonałe okazy pozyskują Japończycy – a także na Atlantyku i w akwenach przyległych (np. Morzu Śródziemnym). Tuńczyki to całe tzw. plemie ryb, obejmujące kilka gatunków, które dzieli się na dwie podgrupy: Tuńczyki Niebieskopłetwe (łac. Thunnus Thunnus) oraz Tuńczyki Żółtopłetwe (łac. Thunnus Neothunnus). Istnieje też kilka gatunków zbliżonych do Tuńczyka, takich jak np. Bonito.
Przepisy z Tuńczykiem
Francja
– Salad Niçoise (Sałatka Nicejska)
– Thon a la Saint-Jean-de-Luz (Tuńczyk zapiekany z Piperadą)
– Thon Sauce Verte (Tuńczyk w zielonym sosie)
Włochy
– Vitello Tonnato (Cielęcina w sosie z tuńczyka)
Turcja
– Orkinos Pilaki (Tuńczyk duszony)