Sabadiego

Sabadiego to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, a raczej krwawej kiszki produkowana przede wszystkim w Asturii. Słynie z niej miasteczko Noreña, a historia jej wyrobu sięgają conajmniej XVIII wieku. Nazwa oznacza sobotę odnosi się do trybu przygotowania wędliny – był to ostatni dzień po uboju świń, gdy do dyspozycji zostawały już tylko resztki mięsa, trzewia, tłuszcz oraz krew. Taką mieszankę doprawiało się m.in. cebulą oraz papryką. Licha jakoś składników sprawiła, że z czasem straciła na popularności i produkuje się ją coraz rzadziej. W wielu miejscach w Asturii wciąż używa się do niej najtańszych składników, w Noreña postawiono jednak na wyższą jakość. W 1988 roku powstało nawet bractwo Orden del Sabadiego, które ma dbać o utrzymanie tradycji wyrobu tej kiełbasy.
Jeśli chodzi o koncepcję przygotowania podobną wędliną jest wytwarzane w Kastylii Sabadeño.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych