Relleno de Carnaval


Relleno de Carnaval to rodzaj hiszpańskiej kiełbasy czy też kiszki, charakterystyczny dla Jaén w Andaluzji, choć jego odmiany można spotkać także w innych częściach tego regionu, np. w Córdobie. Jest to rodzaj domowej wędliny przygotowywanej głównie w okresie karnawału, czyli tuż przed Wielkim Postem, kiedy to spożycie mięsa było szczególnie celebrowane. Podstawą są różne rodzaje mięsa drobiowego (pierś kurczaka, udziec indyka), boczek, szynka Serrano, jajka, czerstwe pieczywo oraz przyprawy takie jak szafran (który nadaje charakterystyczny żółty kolor, dziś często uzupełniany kurkumą), czosnek oraz pietruszką. Masę formuje się w rulony, które zawija się ciasno w folię spożywczą lub nadziewa w naturalne jelita. Następnie przez pół godziny jest gotowana w wodzie, a jeszcze lepiej w wywarze na bazie kości wieprzowych, zwłaszcza tych z  szynki. Po ugotowaniu Relleno de Carnaval chłodzi się je, a następnie przechowuje w lodówce przez co najmniej 24 godziny, aby smaki się przegryzły. Podaje się pokrojone na plastry, często z tradycyjnym andaluzyjskim pieczywem typu Regañás.

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych