Wywodzące się z Ameryki Północnej Indyki udomowione zostały przez Azteków jeszcze w okresie przedkolumbijskim. Do europejskich hodowli trafiły w XVI wieku, a do Polski przybył w 1560 roku. Na znaczeniu zaczęły zyskiwać dopiero w XVIII wieku. W pierwszej drukowanej polskiej książce kucharskiej (Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 r.) nie umieszczono jeszcze ani jednego przepisu na indyka, wspomniany były tylko jako produkt konieczny do prowadzenia prawdziwie pańskiej kuchni. Pierwszy raz rozdział z 15 przepisami na mięso indyka pojawił się w książce z 1783 roku.
Od tego czasu wyselekcjonowano wiele odmian tego ptaka – w samych USA jest osiem odmian uznanych za tradycyjne, a w Europie jest ich kilkanaście. W Polsce hoduje się indyki amerykańskie: jedną z najpopularniejszych na świecie odmian Bronze oraz relatywnie małe indyki Beltsville.
Przepisy na indyka
Meksyk
– Mancha Manteles (Indyk w owocowym sosie mole)
– Mole Poblano Tradicional (Indyk w sosie Mole)
Hiszpania
– Pavo en Pepitoria (Potrawka z Indyka/Kurczaka)
Włochy
– Tortellini Romagnoli (Tortellini nadziewane mięsem indyka)
Bałkany
– Gazdaricin Lonac (Zupa gulaszowa z wieprzowiną i indykiem)