Perro to rodzaj hiszpańskiej, gotowanej kiełbasy z której znana jest m.in. Requena leżąca w regionie Walencji. Tutejsza Perro de Requena zwana też Sangrigordo, czyli krwawy tłuszcz, co nawiązuje do jej składników i konsystencji, została objęta ochroną UE jako regionalny produkt rzemieślniczy. Powstaje wyłącznie z wieprzowiny – głowizny, słoniny, krwi, skórek oraz przypraw takich jak pieprz, słodka papryka, czosnek, cynamon i goździki – ma nieregularny kształt oraz intensywnie ciemny kolor. W przekroju widoczne są kawałki słoniny i mięsa. Kiełbasy gotuje się przez około godzinę, co nadaje im odpowiednią konsystencję i smak, po czym dojrzewa przez kilka dni (w zależności od kalibru) wzmacniając aromat i teksturę. Produkowane są w różnych rozmiarach – od cienkich kiełbasek o średnicy około 4 cm, po większe, płaskie kawałki o średnicy powyżej 10 cm. Perro de Requena często spożywana jest na surowo, jako przekąska lub dodatek do pieczywa lub sera.