Morcillejas

Morcillejas to regionalna odmiana Morcilli, słynnej hiszpańskiej kaszanki. Najbardziej znany jej wariant pochodzi z Valdepeñas w regionie Kastylia-La Mancha, gdzie kiełbaski przygotowane z wieprzowej krwi, tłuszczu, cebuli oraz lokalnych przypraw są parzone lub delikatnie wędzone, co nadaje im charakterystyczny aromat i miękką, wilgotną konsystencję. Tradycyjnie podaje się z jajkami sadzonymi lub jako dodatek do pieczywa.
Własny, charakterystyczny sposób przygotowania Morcillejas mają też w Requenie w regionie Walencji. Tradycyjnie nie spożywało się ich świeżych, jak w przypadku zwykłych kaszanek, ale konserwowano jak dojrzewającą kiełbasę wieszając w chłodnych, dobrze wentylowanych miejscach, co pozwalało na długie przechowywanie.
W Hiszpanii można też natknąć się na Morcillejas de Cordero przygotowywaną na bazie jagnięciny. Najbardziej znana jest ta pochodząca z Estremadury.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych