Datę udomowienia świni liczy się na 5 tys. lat p.n.e. Stało się to najprawdopodobniej na bliskim lub dalekim wschodzie. Do dziś szczególnie ceniona jest m.in. w Chinach gdzie wieprzowina stanowi podstawowe czerwone mięso. Popularna jest też w Azji Południowo-wschodniej, w takich krajach jak np. Tajlandia, a także Indonezja – tutaj właściwie wyłącznie na Bali (które słynie pieczonymi prosiakami przeznaczonymi na Babi Guling) bo większość wysp zdominowanych jest przez muzułmanów, którzy nie jadają wieprzowiny z przyczyn religijnych. Stąd praktycznie nie ma jej już na bliskim wschodzie zodminowanym przez Arabów – także żydzi uznają świnię za zwierze nieczyste. Przez wieki na popularności nabrała za to w Europie. Na Starym kontynencie popularna jest zarówno na południu jak i północy. W zależności od kraju i regionu zupełnie inny jest jej sposób konsupcji. We Włoszech i Francji np. to przede wszystkim surowiec do produkcji wędlin – takich jak szynki Parmeńska, San Daniele czy Bayonne, a także wszelkiego rodzaju kiełbas. W Hiszpanii gdzie hoduje się najwyżej cenione na świecie świnie rasy Iberico ceni się je zarówno jako mięso jak i wędlinę. Podobnie jest zresztą bardziej na północ, w Niemczech, Danii, Polsce i Czechach które można uznać za europejskie centrum wieprzowe. W środku Europy nie ma warunków na robienie dojrzewających wędlin w stylu włoskim, nie mniej szynki i kiełbasy to podstawa tutejszego masarstwa. Jeszcze większe znaczenie wieprzowina ma jako źródło mięsa. Ostatecznie wieprzowina zyskała na popularności także za oceanem – wbrew pozorom najpopularniejszym czerwonym mięsem Meksyku nie jest wołowina (ta dominuje raczej kuchnię Tex-Mex) ale właśnie wieprzowina, z której powstają m.in. słynne tutejsze Carnitas.
| Iberico | Mangalica | Pietrain | Polska Biała Zwisłoucha | Tamworth | Wielka Biała Polska | Yorkshire [/yellow_box]
Porady
Informacje praktyczne
Klasyczny, polska struktura rozbioru mięsa wieprzowego i zastosowania poszczególnych jego części (źródło: Kuchnia Warszawska…)
Wartości odżywcze:
(w 100 gr – wołowina, cała tusza, średniotłusta)
Kalorie:
157 kcal
Woda:
71 gr
Białko:
19,9 gr
Tłuszcz:
7,8 gr
Węglowodany:
0,4 gr
Minerały i Witaminy:
Wapń – 7 mg
Fosfor – 205 mg
Żelazo – 3 mg
Wit B1 – 100 mcg
Wit B2 – 160 mcg
Wit PP – 5.500 mcg
Przepisy na wieprzowinę smażoną
Skandynawia
– Biksemad (Mięso z ziemniakami)
– Pytt i Panna (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)
Francja
– Côte de Porc a la Normande (Kotlety wieprzowe z calvadosem i jabłkami)
– Porc aux Pruneaux (Wieprzowina ze śliwkami)
Hiszpania
– Frito Mallorquín (Mięso smażone z warzywami)
Bałkany
– Karađorđeva Šnicla (Zawijane kotlety schebowe)
– Stubica (Polędwica nadziewana)
Grecja
– Giarotlou (Wieprzowina w sosie jogurtowo-pomidorowym)
Tajlandia
– Kuai Tiao Rat Na (Smażony makaron z mięsnym sosem)
– Phat Khing (Mięso smażone z imbirem)
– Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
– Phat Si Io (Smażony makaron ryżowy z sosem sojowym)
Malezja
– Hokkien Char Mee (Makaron smażony z mięsem)
Meksyk
– Alambres (Mięso zasmażane z warzywami i serem)
– Carne Enchilada (Smażone steki wieprzowe)
Przepisy na wieprzowinę pieczoną
Francja
– Baeckeoffe (Zapiekanka mięsno-warzywna)
– Carbonade Languedocien (Wieprzowina z kaszanką i jabłkami)
– Choucroute a l’Ancienne (Kapusta z wieprzowiną)
– Tourte Lorraine (Pasztet wieprzowy zapiekany w cieście)
Anglia
– Devilled Beef Bones / Ribs (Żeberka wołowe z ostrym sosie)
Irlandia
– Limerick Ham (Szynka z Limerick)
Skandynawia
– Helstegt Svinekam (Pieczony schab)
Włochy
– Arista alla Fiorentina (Pieczeń wieprzowa po florencku)
– Murseddu (Placek nadziewany mięsem)
– Stecchi alla Genovese (Szaszłyczki genuańskie)
Bałkany
– Šunka u Kruhu (Szynka pieczona w cieście)
Tajlandia
– Nam Tok (Sałatka z grillowanego mięsa)
Filipiny
– Binagoongan Baboy (Wieprzowina z pastą krewetkową)
Meksyk
– Barbacoa (Mięso długo pieczone)
– Brochetas (Szaszłyki)
– Cochinita Pibil (Pieczona wieprzowina)
Przepisy na wieprzowinę duszoną
Francja
– Les Pieds de Porc a la Saint-Menehould (Duszone nóżki wieprzowe)
Czechy
– Pivní Guláš (Gulasz piwny)
– Vepřo-Knedlo-Zelo (Wieprzowina z kapustą i knedlami)
Bałkany
– Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)
– Lički Kupus (Chorwacki bigos)
– Mućkalica (Grillowane-duszone mięso)
– Podvarak (Kapusta kiszona zapiekana z mięsem)
Grecja
– Makedonike Tegania (Wieprzowina duszona)
Tajlandia
– Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnym)
– Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
Malezja
– Lor Mee (Duszony makaron z mięsem)
Indonezja
– Gulai Parsanga (Curry kokosowe)
Filipiny
– Bicol Express (Wieprzowina w mleku kokosowym)
– Dinguan (Gulasz wieprzowy z podrobami)
– Paksiw (Wieprzowina duszona w occie)
Meksyk
– Birria (Meksykański gulasz)
– Carne Adobada (Marynowana i duszona łopatka wieprzowa)
– Carnitas (Duszona wieprzowina)
– Chile Verde (Wieprzowina w zielonym sosie)
– Chilorio (Wieprzowina duszona na ostro)
– Machaca (Mięso w pomidorowym sosie chili)
Karaiby
– Porc-Colombo (Karaibskie curry wieprzowe)
Przepisy na wieprzowinę gotowaną
Skandynawia
– Köttsoppa (Zupa mięsno-warzywna)
Francja
– Jambon a la Porte Maillot (Szynka gotowana w warzywach)
– La Potee Lorraine (Garnek lotaryński)
Hiszpania
– Fabada (Potrawka z fasolą)
– Olla Podrida (Fasolowy kociołek z mięsem)
Włochy
– Bollito Misto (Wybór gotowanych mięs)
Bałkany
– Gazdaricin Lonac (Zupa gulaszowa z wieprzowiną i indykiem)
Malezja
– Bak Kut Teh (Bulion wieprzowy)
Meksyk
– Pozole (Zupa wieprzowa z kukurydzą)
– Tamale (Nadziewane ciasto kukurydziane)
Przepisy z mieloną wieprzowiną
Anglia
– Pork and Apple Pie (Ciasto nadziewane wieprzowiną i jabłkami)
Belgia
– Boulet à la Liégeoise (Klopsiki z Liege)
Włochy
– Casoncelli alla Bergamasca (Pierogi z mięsem)
– Mondeghili (Pulpety)
– Pastin (Włoski burger)
– Polpette (Pulpety)
– Ragu alla Bolognese (Sos Boloński)
– Riso al Tastasal (Ryż z mielonym mięsem)
Bałkany
– Pljeskavica (Grillowany kotlet)
Gruzja
– Chinkali (Gruzińskie pierogi)
Indonezja
– Siomay (Pierożki z mięsem)
Tajlandia
– Kaeng Jued Wun Sen (Tajska zupa curry)
– Larb / Laab / Laap (Sałatka mięsna)
– Phat Kra Phao (Święta bazylia smażona z mielonym mięsem)
Malezja
– Chili Pan Mee (Makaron Pan Mee z mielony mięsem)
Meksyk
– Albondigas (Pulpety w sosie/zupie pomidorowej)