Ternasco

Ternasco de Aragón objęta ochroną regionalną (IGP) to młoda jagnięcina pochodzący z hiszpańskiej Aragonii. Uznawana za jedną z najbardziej charakterystycznych i cenionych mięs w regionie oraz jedno z najlepszych tego typu mięs w Hiszpanii. Hodowla  odbywa się tradycyjnymi metodami na pastwiskach górskich, wyżynnych oraz suchych obszarach doliny Ebro, co sprzyja zachowaniu lokalnej gospodarki, kultury i środowiska naturalnego. Ochroną IGP przyznaną w 1999 roku objęte jest pięć rodzimych ras owiec aragońskich: Aragonesa, Roya Bilbilitana, Ojinegra de Teruel, Maellana i Ansotana. Jagnięta są karmione mlekiem matki i naturalnymi zbożami, a waga tuszy wynosi od 8 do 13 kg. Są młodsze i chudsze od tradycyjnego jagnięcia (Cordero) i od mlecznego jagnięcia (Lechal), co przekłada się na jego unikalne cechy smakowe i zdrowotne.
Mięso najczęściej wykorzystuje się do pieczenia lub duszenia w tradycyjnych potrawach, takich jak Chilindrón.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych