Patatas Revolconas zwane też Patatas Meneás to prosta hiszpańska potrawa, szczególnie popularna w prowincjach Ávila, Salamanca, Cáceres oraz Toledo czyli w środkowo-sachodniej części kraju. Składa się z ugotowanych ziemniaków, które są rozgniatane na puree. Charakterystyczny czerwony kolor i smak nadaje im tłuszcz aromatyzowany czosnkiem oraz suszoną, papryką najlepiej wędzoną taką jak Pimentón de la Vera. Całość jest podawana z chrupiącymi kawałkami smażonego boczku (robi się z niego duże skwarki zwane tu Torreznos), niekiedy także Chorizo. Potrawa ta wywodzi się z kuchni wiejskiej, ale dziś jest popularną Tapas serwowaną w barach i restauracjach.
Składniki:
– 6 ziemniaków
– liść laurowy
– 150 – 200 gr boczku pokrojonego w grube słupki lub Chorizo pokrojonego w plasterki
– 2 ząbki czosnku
– łyżka suszonej papryki
– 2 – 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego (można użyć obranych, lub obrać dopiero po ugotowaniu)
- Na patelni rozgrzać oliwę i dodać czosnek oraz boczek lub Chorizo. Smażyć aż się zrumienią.
- Zdjąć z patelni kawałki boczku/Chorizo i czosnek, po czym na gorący tłuszcz wsypać paprykę. Wymieszać, aby dobrze się w nim rozprowadziła.
- Ziemniaki utłuc na purre dodając do tego oliwę zabarwioną paprykę.
- Wyłożyć je do miski, na wierzch układając obsmażone boczek lub Chorizo.