Jallullas lub Jayuyas to hiszpańskie słodkie i puszyste placki chlebowe z zakwasu, mąki, wody i niewielkiej ilości drożdży, charakterystyczne dla okolic Granady. Są doprawiane oliwą i cukrem. Ich słona wersja nazywa się Salaílla, a obie odmiany są częścią tradycji piekarniczej miejscowości Alfacar i Víznar. Jallulla jest przodkiem Hallulli — płaskiego, okrągłego chleba popularnego w krajach Ameryki Południowej, takich jak Boliwia, Chile, Ekwador i Peru. W meksykańskim stanie Hidalgo istnieje podobny wypiek zwany Gayuya, słodzona bułka z semoliny.
Jallullas mają zazwyczaj okrągły kształt, chociaż obecnie robi się je też lekko podłużne. Charakterystyczne są wgłębienia na powierzchni, które piekarz robi palcami, aby oliwa lepiej wnikała w ciasto. Jallullas należą do grupy archaicznych, płaskich chlebów, które dawniej wypiekano w domach na wsiach, gdzie brakowało pieców zbiorowych, więc piekły się pod popiołem. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa Haluwa oznaczającego słodki chlebek (ma ten sam źródłosłów co chałwa – halu oznacza bowiem słodki). Obecnie Jallulla jest rzadko spożywana i najczęściej pojawia się podczas lokalnych świąt oraz festynów w Granadzie.