Salaílla

Salaílla to hiszpański słony, płaski chleb pochodzący z regionu Granady, będący wariantem podobnego lecz słodkiego Jallulli. W tej wersji zamiast cukrem doprawiany jest gruboziarnistą solą. Na powierzchni ma charakterystyczne wgłębienia, które pomagają zatrzymać oliwę podczas pieczenia (podobnie jak we włoskiej Focacci). Salaílla tradycyjnie wypiekano w Horno Moruno czyli tzw. piecach maurów, które były dziedzictwem Arabów rządzących Andaluzją przez wieki. Z czasem stały się elementem lokalnej tradycji piekarniczej w miejscowościach Alfacar i Víznar – tutejsi piekarze placki wozili do Grandy w wiklinowych koszach zawieszonych grzbietach mułów. Dziś jest rzadko spożywana na co dzień, ale pojawia się podczas regionalnych świąt i uroczystości, zwłaszcza wiosną – np. 3 maja podczas Invención de la Santa Cruz lub podczas Corpus Christi czyli Bożego Ciała. Często towarzyszą mu dodatki, takie fasolka szparagowa, a także wędliny takie jak Jamón Serrano, a nawet Bacalao.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych