Fasolka Szparagowa to jeden z kultywarów tzw. Fasoli Zwykłej, najważniejszej uprawianej rośliny strączkowej. W rzeczywistości są to niedojrzałe strąki fasoli, w których ziarna jeszcze nie zdążyły odpowiednio wyrosnąć, a miąższ strąków wciąż jest soczysty. Zazwyczaj występuje w dwóch odmianach: zielonej oraz żółtej. Mianem fasolki szparagowej określa się również niedojrzałe strąki Fasoli Wielokwiatowej.
Przepisy z fasolką szparagową
Filipiny
– Kinilnat (Sałatka warzywna)
Indonezja
– Gado-Gado / Lotek (Warzywa z sosem orzechowym)
– Lalab (Sałatka warzywna)
– Sayur Lodeh (Zupa warzywna z mlekiem kokosowym)
Malezja
– Hokkien Hae Mee (Makaron z krewetkami)
– Rojak / Rujak (Sałatka z warzywami)
Tajlandia
– Kaeng Luang (Żółte curry)
– Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
– Kaeng Som Phak Bung Phrik Sod Kab Pla (Kwaśno-ostra zupa curry)
– Phat Phak Ruam Mit (Warzywa smażone)
– Som Tam / Tam Bak Hung (Sałatka z papai)
Turcja
– Dible / Fasulye Pilavi (Ryż z zieloną fasolką)
– Etli Türlü / Türlü (Turecki gulasz)
Bałkany
– Boranija / Bishtaja (Fasolka duszona w pomidorach)
Włochy
– Cappon Magro (półmisek owoców morza z warzywami)
Francja
– Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową)
– Salad Niçoise (Sałatka Nicejska)
Belgia
– Salade Liégeoise (Sałatka z zielonej fasolki i ziemniaków)
Meksyk
– Caldo Tlalpeño (Zupa warzywna z kurczakiem)
– Mole Chichilo de Res (Wołowina w brązowym sosie mole)