Z botanicznego, ale także praktycznego punktu widzenia Fasola to bardzo pojemne pojęcie. Poza właściwym rodzajem Fasoli (łac. Phaseolus) i jej gatunków, w ten sposób określa się niektóre spośród prawie 40 tys. odmian roślin zawartych w rodzinie Bobowatych: jest wśród nich zarówno Fasola Mung, Fasola Czarne Oczko, Fasola Ryżowa czy też Fasola Azuki.
Fasola właściwa obejmująca takie gatunki jak: Fasola Wielokwiatowa (łac. Phaseolus coccineus), Fasola Zwykła (łac. Phaseolus vulgaris), Fasola Ostrolistna czy też Fasola Limeńska, to ta, którą Hiszpanie odkryli w Ameryce. Stąd poza rodzinnymi stronami rozprzestrzeniła się głównie w Europie.
Mniej różnorodna jest Fasola Wielokwiatowa obejmująca m.in. znaną w Polsce fasolę Piękny Jaś, ale przede wszystkim podstawowy jej gatunek Ayocote, a po angielskiu Runner, czy też popularny w Hiszpani Alubia Criollo.
Dużo więcej kultywarów obejmuje Fasola Zwykła.
Przepisy z białą fasolą
Bliski Wschód
– Fassoulia Baida (Duszona fasola)
Turcja
– Lahana Corbasi (Kapuśniak)
– Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)
Grecja
– Fasolada (Grecka fasolówka)
– Gigantes Plaki (Fasola zapiekana z pomidorami)
Bałkany
– Matevž (Puree z fasoli i ziemniaków)
– Pasulj (Serbska zupa fasolowa)
– Prebranac (Zapiekana fasola)
Włochy
– Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)
– Mesciua (Zupa z roślin strączkowych)
– Minestrone di Fagioli, Cavolo e Patate (Minestrone z fasolą, kapustą i ziemniakami)
Francja
– Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
– Eltzekaria (Kapuśniak z fasolą)
– Garbure (Zupa mięsno-warzywna)
– La Potee Lorraine (Garnek lotaryński)
Hiszpania
– Fabada (Potrawka z fasolą)
– Olla Podrida (Fasolowy kociołek z mięsem)
Przepisy z czerwoną fasolą
Meksyk
– Carne en su Jugo e stillo Jalisco (Wołowina z fasolą w stylu Jalisco)
Serbia
– Pasulj (Serbska zupa fasolowa)
Gruzja
– Kirkażi (Sałatka z fasoli z orzechami włoskimi)