W Gruzji fasolę używa się od wieków. Początkowo podstawowym gatunkiem była wywodząca się z Afryki Fasola Egipska, ale w XVII wieku dotarły też odmiany, które europejczycy przywieźli z Ameryki. Ostatecznie wyparły dotychczasowe uprawy i to dziś czerwona fasola jest podstawą sałatki Kirkażi. To prosta potrawa wywodząca się z Kachetii, rejonu leżącego na wschodzie kraju. W tym przypadku fasola jest wzbogacona bardzo popularnym w Gruzji sosem orzechowym.
Składniki:
– 500 gr czerwonej fasoli, namoczonej przez noc
– 100 gr orzechów włoskich
– czerwona cebula, posiekana na półplasterki
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– garść siekanej kolendry
– łyżka octu winnego
– pół łyżeczki suszonej papryki
Przygotowanie:
- Fasolą ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ziarna odcedzić i odstawić aby ostygły, a płyn z gotowania pozostawić.
- Orzechy, czosnek, ocet winny i paprykę umieścić w malakserze. Dolać pół szklanki płynu z gotowania fasoli.
- Całość zmiksować na gładką półpłynną masę, jeśli będzie trzeba dodać płynu.
- Fasolę wyłożyć do miski zalać sosem orzechowym, posypać cebulą oraz kolendrą.