Bacalao / Bacalhau


Hiszpański Bacalao, portugalski Bacalhau czy włoski Baccalà to wszystko jeden i ten sam solony oraz suszony dorsz. Na półwysep iberyjski i w ogóle do basenu morza śródziemnego sprowadzili go Wikingowie, którzy od wieków stosowali tę tradycję konserwacji rybiego mięsa – znamy go jako Sztokfisz czy też Klipfisz. Trwałość i łatwość w transporcie sprawiły, że już w XV wraz z rozwojem floty stał się bardzo popularnym przedmiotem handlu. Mocno wrósł także w tradycje kulinarne zwłaszcza w Portugalii, ale także na atlantyckim wybrzeżu Hiszpanii. Tutaj szczególnie mocno cenią go znani z rybackich umiejętności Baskowie, którzy mają kilka własnych przepisów na solonego dorsza – najsłynniejszym jest Bacalao a la Vizcaína.

Na filmie powyżej zaprezentowano sposób na domowe i dość szybkie przygotowanie dorsza tak aby był swego rodzaju namiastką Bacalao czy też Bacalhau.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych