Hiszpańska Vizcaya czyli baskijska Biskaia to prowincja, którą znamy głównie z obmywającej jej brzegi Zatoki Biskajskiej (nazwę zaczynającą się od „B” używa się też w pisowni międzynarodowej). Jest to właściwie samo centrum leżącego tuż przy francuskiej granicy Kraju Basków, gdzie leży najważniejsze tutejsze miasto Bilbao. Baskowie zasłynęli jako wytrwali rybacy i wielorybnicy, w których kuchni ogromną rolę odgrywał solony dorsz na całym półwyspie iberyjskim znany jako Bacalao. Jednym z najbardziej klasycznych połączeń jest przygotowanie go z także tutejszym sosem Salsa Vizcaína, który swoją barwę i smak zawdzięcza papryce Choricero. Tak właśnie wygląda baza zaprezentowanego na powyższym filmie przepisu na Bacalao a la Vizcaína. Jednym z kluczowych i wciąż trwających sporów w tutejszej kuchni jest dylemat, czy w sosie oraz samym przepisie na dorza używać pomidorów czy nie. Tradycjonaliści skłaniają się ku temu, aby pozostać przy samych paprykach.