Dorsz to nazwa zwyczajowa Dorsza Atlantyckiego (łac. Gadus morhua) oraz kilku gatunków z nim spokrewnionych. Sam Dorsz Atlantycki nazywany też Wątłuszem to największy z nich (nie mylić z Wątłuszem Srebrzystym znanym bardziej jako Łupacz). Regularnie sięga 80 cm i 2 kg wagi i ma bardzo cenione, twarde, listkowane mięso.
Zazwyczaj odławiany jest w Morzu Północnym oraz Atlantyckim wybrzeżu Europy. Ma trzy podgatunki: bardzo rzadkiego Dorsza Kildyńskiego, występującego w Morzu Barentsa, Dorsza typowego oznaczonego łacińską nazwą Gadus morhua morhua i Dorsza Bałtyckiego. Co do zasady jest on mniejszy od Atlantyckiego kuzyna – dorasta do 70 cm. Wszystkie te gatunki są dziś wpisane na listę ryb zagrożonych. To efekt przełowienia wynikający z ogromnej popularności. Poza Skandynawią gdzie przerabia się go na suszone Sztokfisze i Kipfisze, Bacalhau jest też daniem narodowym w Portugalii, a we Francji nie może zabraknąć go w wandejskiej Chaudree
Mianem Dorsza nazywa się też dalszych krewniaków odmiany Atlantyckiej. Jest wśród nich przede wszystkim nieco mniejszy Dorsz Pacyficzny (łac. Gadus macrocephalus) odławiany w północnych wodach Oceanu Spkojnego oraz przyległych mórz, a także mniej znany Dorsz Grendladzki zwany Ogakiem (łac. Gadus ogac). Istnieją też występujące na północy gatunki rodziny łac. Arctogadus: Dorsz Arktyczny i Dorsz Wschodniosyberyjski.
Wybrane nazwy lokalne:
Dania – Torsk
Francja – Morue de l’Atlantique, Morue franche, Morue commune, Cabillaud, Dos de cabillaud, Skrei
Hiszpania – Bacalao común, Bacalao del Atlántico, Bacalao de Noruega
Holandia – Kabeljauw
Niemcy – Atlantische Kabeljau, Dorsch
Norwegia – Torsk
Portugalia – Bacalhau-do-atlântico
Szwecja – Torsk
Wielka Brytania – Atlantic cod
Włochy – Merluzzo
(Poniżej klasyczny portugalski przepis na pieczonego, solonego dorsza)
Przepisy na Dorsza i inne filety rybne
Anglia
– Fish and Chips (Ryba z frytkami)
– Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)
Szkocja
– Cullen Skink (Szkocka zupa rybna)
Skandynawia
– Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)
Belgia
– Waterzooi (Gulasz rybny)
Francja
– Brandade de Morue (Pasta z solonego dorsza)
– Chaudree (Zupa rybna)
– Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
– Pavé de Cabillaud a l’Auberge Kaiku (Dorsz pieczony z bakłażanem)
– Ttoro (Zupa rybna)
Hiszpania
– Pescado en Adobo Rebozado (Ryba smażona w panierce)
Włochy
– Pesce Impanato (Ryba w cieście)
Grecja
– Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
Liban i Lewant
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
Tunezja
– Hout Makli (Ryba smażona)
– Kabkabou (Duszona ryba)
– Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
Tajlandia
– Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Otak Otak (Ciasteczka rybne)
Indonezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Pempek (Pulpety rybne)
Filipiny
– Paksiw (Ryba duszona w occie)
Meksyk
– Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)