Dorsz / Wątłusz


Dorsz to nazwa zwyczajowa Dorsza Atlantyckiego (łac. Gadus morhua) oraz kilku gatunków z nim spokrewnionych. Sam Dorsz Atlantycki nazywany też Wątłuszem to największy z nich (nie mylić z Wątłuszem Srebrzystym znanym bardziej jako Łupacz). Regularnie sięga 80 cm i 2 kg wagi i ma bardzo cenione, twarde, listkowane mięso.
Zazwyczaj odławiany jest w Morzu Północnym oraz Atlantyckim wybrzeżu Europy. Ma trzy podgatunki: bardzo rzadkiego Dorsza Kildyńskiego, występującego w Morzu Barentsa, Dorsza typowego oznaczonego łacińską nazwą Gadus morhua morhua i Dorsza Bałtyckiego. Co do zasady jest on mniejszy od Atlantyckiego kuzyna – dorasta do 70 cm. Wszystkie te gatunki są dziś wpisane na listę ryb zagrożonych. To efekt przełowienia wynikający z ogromnej popularności. Poza Skandynawią gdzie przerabia się go na suszone Sztokfisze i Kipfisze, Bacalhau jest też daniem narodowym w Portugalii, a we Francji nie może zabraknąć go w wandejskiej Chaudree
Mianem Dorsza nazywa się też dalszych krewniaków odmiany Atlantyckiej. Jest wśród nich przede wszystkim nieco mniejszy Dorsz Pacyficzny (łac. Gadus macrocephalus) odławiany w północnych wodach Oceanu Spkojnego oraz przyległych mórz, a także mniej znany Dorsz Grendladzki zwany Ogakiem (łac. Gadus ogac). Istnieją też występujące na północy gatunki rodziny łac. Arctogadus: Dorsz Arktyczny i Dorsz Wschodniosyberyjski.

Wybrane nazwy lokalne:
DaniaTorsk
FrancjaMorue de l’Atlantique, Morue franche, Morue commune, Cabillaud, Dos de cabillaud, Skrei
HiszpaniaBacalao común, Bacalao del Atlántico, Bacalao de Noruega
Holandia – Kabeljauw
Niemcy – Atlantische Kabeljau, Dorsch
NorwegiaTorsk
Portugalia – Bacalhau-do-atlântico
SzwecjaTorsk
Wielka BrytaniaAtlantic cod
WłochyMerluzzo

(Poniżej klasyczny portugalski przepis na pieczonego, solonego dorsza)



Przepisy na Dorsza i inne filety rybne


Anglia

Fish and Chips (Ryba z frytkami)
Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)

Szkocja

Cullen Skink (Szkocka zupa rybna)

Skandynawia

Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)

Belgia

Waterzooi (Gulasz rybny)

Francja

Brandade de Morue (Pasta z solonego dorsza)
Chaudree (Zupa rybna)
Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
Pavé de Cabillaud a l’Auberge Kaiku (Dorsz pieczony z bakłażanem)
Ttoro (Zupa rybna)

Hiszpania

Pescado en Adobo Rebozado (Ryba smażona w panierce)

Włochy

Pesce Impanato (Ryba w cieście)

Grecja

Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)

Liban i Lewant

Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)

Tunezja

Hout Makli (Ryba smażona)
Kabkabou (Duszona ryba)
Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)

Tajlandia

Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Otak Otak (Ciasteczka rybne)

Indonezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Pempek (Pulpety rybne)

Filipiny

Paksiw (Ryba duszona w occie)

Meksyk

Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych