Łupacz w Polsce nazywany też Plamiakiem lub Wątłuszem Srebrzystym to morska ryba z rodziny dorszowatych. Często jest zresztą używana wymiennie z Dorszem – w Wielkiej Brytanii stanowią podstawową parę dla Fish and Chips (Wątłusz to generalnie alternatywna nazwa Dorsza). Zębacz to ryba północnej części Atlantyku i łowiony jest po obu stronach oceanu. Jest dość spora (do 1 m długości) a przy tym choć popularnością ustępuje nieco Dorszowi, łowiska Zębacza zostały już tak przebrane, że GreenPeace wpisał go listę gatunków zagrożonych. Poza Anglikami często sięgają po niego Norwegowie przygotowując Fiskeboller czyli pulpety rybne. Często jest suszony (chociaż nie zasalany tak jak Dorsz) i wędzony – tak powstaje m.in. szkocki Finnan Haddie, który przed podaniem dusi się w mleku.
Nazwy lokalne:
Dania – Kuller
Francja – Aiglefin / Eglefin (Pikardia – Éqhélfin)
Hiszpania – Eglefino
Holandia – Schelvis
Niemcy – Schellfisch (Północnofryzysjki – Skelfask)
Norwegia – Hyse
Portugalia – Eglefim, Hadoque, Arinca
Szwecja – Kolja
Wielka Brytania – Haddock
Przepisy na filety rybne
Anglia
– Fish and Chips (Ryba z frytkami)
– Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)
Skandynawia
– Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)
Belgia
– Waterzooi (Gulasz rybny)
Francja
– Chaudree (Zupa rybna)
– Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
– Ttoro (Zupa rybna)
Włochy
– Pesce Impanato (Ryba w cieście)
Grecja
– Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
Liban i Lewant
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
Tunezja
– Hout Makli (Ryba smażona)
– Kabkabou (Duszona ryba)
– Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
Tajlandia
– Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Otak Otak (Ciasteczka rybne)
Indonezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Pempek (Pulpety rybne)
Filipiny
– Paksiw (Ryba duszona w occie)
Meksyk
– Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)