Turriyones (Chleb smażony na słodko)


Turriyones to jedna z odmian hiszpańskiego Migas. Ta pochodzi z regionu Aliste położonego w Zamorze w prowincji Kastylii-León. Przepis jest niezwykle prosty, a tradycyjnie towarzyszył świniobiciu. Po porcjowaniu mięsa wytapiało się tłuszcz z otrzewnej, na którym smażyło się okruchy czerstwego pieczywa – co jest istotą Migas – z dodatkiem cukru lub miodu wrzosowego, a czasem też obu. Dziś potrawa jest jeszcze prostsza, bo nie wytapia się już tłuszczu, a używa zwykłego wieprzowego smalcu, do którego dla wzbogacenia smaku można dodać skwarki Chicharrón.
Sama nazwa pochodzi z języka asturyjskiego, a właściwie jego odmian Leonese. Wywodzi się od słowa Turrare, co oznacza opiekać chleb lub inne jedzenie. Tradycyjnie był to posiłek podawany zimą, gdy zużywano tłuszcz pozostały po świniobiciu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych