Turriyones to jedna z odmian hiszpańskiego Migas. Ta pochodzi z regionu Aliste położonego w Zamorze w prowincji Kastylii-León. Przepis jest niezwykle prosty, a tradycyjnie towarzyszył świniobiciu. Po porcjowaniu mięsa wytapiało się tłuszcz z otrzewnej, na którym smażyło się okruchy czerstwego pieczywa – co jest istotą Migas – z dodatkiem cukru lub miodu wrzosowego, a czasem też obu. Dziś potrawa jest jeszcze prostsza, bo nie wytapia się już tłuszczu, a używa zwykłego wieprzowego smalcu, do którego dla wzbogacenia smaku można dodać skwarki Chicharrón.
Sama nazwa pochodzi z języka asturyjskiego, a właściwie jego odmian Leonese. Wywodzi się od słowa Turrare, co oznacza opiekać chleb lub inne jedzenie. Tradycyjnie był to posiłek podawany zimą, gdy zużywano tłuszcz pozostały po świniobiciu.