Torrezno to hiszpańska przekąska, znana przede wszystkim w regionie Kastylia i León. Są to chrupiące skwarki robione z pasków peklowanego wcześniej boczku, a następnie długo smażonego na głębokim tłuszczu, aż do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. Do peklowania używa się takie przyprawy jak suszona papryka oraz oregano. Szczególnie popularne są w prowincji Soria, gdzie od 2013 roku tutejsze Torrezno de Soria mają znak Marca de Garantía. Jada się je jednak w całym kraju. W prowincji Ávila to dodatek do śniadań, ziemniaków Patatas Revolconas, a także placka Hornazo podawanego na Wielkanoc. Z kolei w Estremadurze dodaje się je do Gazpacho, a w Granadzie do smażonych ziemniaków Patatas a lo Pobre. Torrezno najczęściej podawane są jednak jako tapas w barach do piwa lub wina.
Zarówno w Hiszpanii jak i w krajach latynoamerykańskich niekiedy jest utożsamiane z Chicharrón.