Gachamigas to tradycyjne hiszpańskie danie, które jest odmianą Migas. W odróżnieniu od klasycznych Migas, które są podsmażanymi okruchami chleba z dodatkami mięsnymi i czosnkiem, Gachamigas ma bardziej miękką konsystencję, przypominającą polentę czy też mamałygę. Zamiast chleba do smażenia używa się bowiem mąki, z której powstaje kaszka zwana gachas od której potrawa wzięła nazwę. W przeciwieństwie do Migas nie jest to też danie samodzielne, ale dodatek do mięs i warzyw.
Składniki:
– 200 gr mąki pszennej
– 600 ml wody
– 5 ząbków czosnku pozostawionych w łupinach i lekko rozgniecionych
– 100 ml oliwy
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę dodać ząbki czosnku i obsmażyć je około 5 minut
- Z patelni zdjąć czosnek i do oliwy dodać mąki.
- Doprawić szczyptę soli i smażyć mieszając, aby powstała gładka masa.
- Na patelnię stopniowo dodawać wody i cały czas mieszać aby nie tworzyły się grudki – gachas przygotowuje się podobnie jak Bechamel.
- Na koniec do masy dodać wyjęte z łupinek ząbki czosnku