Migas Extremeñas to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej z Estremadury. Jest regionalną wersją Migas, popularnego w całym kraju prostego dania bazującego na okruchach czerstwego chleba. Tutejsza wersja bardzo przypomina Migas Andaluzas z leżącą po sąsiedzku Andaluzji. W Estramadurze obok wędlin dodaje się także świeżą paprykę, a całoś doprawia się miejscową suszona Pimentón de la Vera. Ciekawym elementem podania Migas są owoce i tak jak w Andaluzji niekiedy towarzyszą mu winogrona, tak w Estramadurze można też spotkać towarzyszące mu plastry melona. W tym przepisie proponujemy dodatkowo jajko sadzone, które stało się popularnym dodatkiem w przypadku Migas Extremeñas serwowanego jako danie barowe.
Składniki:
– 250 gr czerstwego chleba bez skórki porwanego na kawałki
– kawałek Chorizo (ok. 150 gr) pokrojonego w plasterki
– 100 gr boczku pokrojonego w kostkę
– 5 ząbków czosnku pozostawionych w łupinach i lekko rozgniecionych
– 1 zieloną i 1 czerwoną papryka pokrojone na kawałki
– 2 łyżeczki suszonej papryki, najlepiej Pimentón de la Vera
– 4 jajka
– 100 ml oliwy
Przygotowanie:
- Rozdrobniony chleb skropić 150 mln wody, delikatnie wymieszać i odstawić na kwadrans (można to zrobić np. na stolnicy)
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę dodać ząbki czosnku oraz paprykę i obsmażyć je około 5 – 7 minut
- Z patelni zdjąć czosnek i paprykę, dodać boczek oraz Chorizo i smażyć, aż się zrumieni.
- Wyłowić zrumienioną wędlinę.
- Na tej samej oliwie dodać pokruszony chleb.
- Całość dosolić, dodać suszoną paprykę i smażyć delikatnie mieszając, aż chleb się zrumieni.
- W międzyczasie usmażyć jajka sadzone.
- Na koniec smażenia chleba dodać boczek, Chorizo oraz paprykę.
- Całość chwilę jeszcze podgrzać. Podając na każdej porcji Migas ułożyć jajko sadzone