Oregano czyli Lebiodka bynajmniej nie jest to wyłącznie przyprawa do Pizzy. Oregano to cały rodzaj ziół liczący co najmniej 20 gatunków – do Pizzy w rzeczywistości używa się wyłącznie Lebiodkę Pospolitą. Zresztą w kuchni arabskiej oregano dużo bardziej kojarzy się z mieszanką przyprawową Zaatar.
Wszystkie gatunki Lebiodki wywodzą się z okolic Bliskiego Wschodu. Dlatego zdominowały całą kuchnię śródziemnomorską. Zawędrowały jednak też na północ Europy – tak pojawił się u nas Majeranek – a z Hiszpanami popłynęły nawet do Nowego Świata. Tu nieźle odnalazły się w kuchni Meksyku (z upraw Oregano znany jest stan Hidalgo). Ich aromaty i smaki bywają bardzo zróżnicowane. Biorąc pod uwagę jak wiele gatunków tej rodziny znalazło zastosowanie w kuchni można uznać, że to zioło najlepiej dostosowane do potrzeb i smaku ludzi.
[yellow_box]Odmiany oregano czyli lebiodki: Pospolite | Majeranek | Syryjskie | Amańskie | Kreteńska | Gładkie | Greckie | Okrągłolistne [/yellow_box]
Przepisy z Oregano
Bliski Wschód
– Masbahat al-Derwich (Warzywna zapiekanka z jagnięciną)
Grecja
– Gigantes Plaki (Fasola zapiekana z pomidorami)
– Kleftiko (Mięso pieczone w saszetkach)
– Ntomatokeftedes / Tomatokeftedes (Pulpety z pomidorów)
– Oktapodi Xitado (Marynowane ośmiorniczki)
– Saganaki (Zapiekana Feta)
– Spetzofai / Spetsofai (Grecki paprykarz)
– Xtapodi me Ouzo (Ośmiornica z Ouzo)
Włochy
– Agnello con le Olive (Jagnięcina w oliwkach)
– Bresaola Condita (Bresaola z jajkiem)
– Capitone Marinato (Węgorz marynowany)
– Murseddu / Maarsieddu / Marsiellu (Placek nadziewany mięsem)
– Panzerotti (Zapiekane pierogi z Apulii)
– Pastisio (Makarona zapiekany z mięsem)
– Pitta Arriganat con L’Origano (Placek drożdżowy z sardelami)
– Tiella di Pasta Calabrese (Zapiekany makaron po kalabryjsku)
Meksyk
– Albondigas (Pulpety w sosie/zupie pomidorowej)
– Burrito / Burritos (Zawijane placki z nadzieniem)
– Cabrito en Salsa (Duszona koźlina)
– Ceviche (Owoce morza/Ryby w marynacie)
– Chile Verde (Wieprzowina w zielonym sosie)
– Chilorio (Wieprzowina duszona na ostro)
– Enchilada (Nadziewane placki, zapiekane w sosie)
– Fajita / Fajitas (Placek nadziewany paskami mięsa)
– Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)
– Picadillo (Mielona wołowina w sosie pomidorowym)
– Polo en Mole Verde (Kurczak w zielonym sosie mole)
– Salsa Criolla (Salsa cebulowa)
– Salsa Roja (Czerwona Salsa)
Przepisy z Majerankiem
Skandynawia
– Ärtsoppa (Zupa Grochowa)
– Martinigansl / Mortensgås / Mårtengås (Pieczona gęś)
Austria
– Fiakergulasch (Gulasz wołowy)
Czechy
– Dršťková Polévka (Czeskie flaczki)
– Táborský Maňas (Kasza zapiekana z grzybami)
Bałkany
– Ajmoht / Obara (Słoweńska zupa gulaszowa)
– Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)
– Žlikrofi (Pierogi z ziemniakami)
Włochy
– Cima Ripiena (Nadziewany mostek cielęcy)
– Acciughe Ripiene al Forno (Sardele nadziewane)
– Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)
Meksyk
– Carnitas (Duszona wieprzowina)
– Filete de Pescado a la Yucateca (Stek rybny z Jukatanu)