Hogaza to hiszpańska nazwa dużego, zazwyczaj okrągłego bochenka chleba o wadze około 1 kg. Jest tradycyjnym, rustykalnym pieczywem ma więc grubą, chrupiącą skórką oraz miękki i porowaty miękiszem, tak jak wszystkie chleby typu Pan de Flama. Hogazy często mają proste nacięcia na powierzchni. Jest ikoną tradycyjnego piekarstwa wiejskiego w Hiszpanii i występuje w wielu regionalnych odmianach, takich jak Hogaza Gallega (galicyjska) czy Hogaza z Alfacar. Do szerokiego grona tych dużych bochenków należy też aragoński Pan de Cinta, Pan de Cruz z Manchy czy kataloński Pan de Pagès. Niektóre z nich są objęte ochroną regionalną IGP. Historycznie były pieczone w dużych rozmiarach, aby wystarczały na dłuższy czas, co było praktyczne dla gospodarstw domowych i społeczności wiejskich. Etymologicznie słowo pochodzi od łacińskiego focācia, oznaczającego chleb domowy pieczony przy ogniu – stąd włoska Focaccia. Hogaza była podstawowym chlebem w dawnych czasach i jest wspomniana m.in. w Don Kichocie. Obecnie, choć jej popularność maleje na rzecz mniejszych chlebów, wciąż pozostaje symbolem tradycyjnego pieczywa hiszpańskiego.
Mniejszą wersją Hogazy to Cuartal, który ma około jednej czwartej jej wagi – stąd nazwa.