Pan de Flama

Pan de Flama to hiszpańska nazwa pieczywa charakteryzującego się wysoką zawartością wody w cieście, co sprawia, że chleb jest lżejszy, ale też bardziej nietrwały. Należą do niego rustykalne chleby takie jak Pan de Payés. Nazywany jest także Pan de Miga Blanda czyli chlebem o miękkim miękiszu, w opozycji do pieczywa Pan Candeal / Pan Bregado wykonanych z bogatej w białko pszenicy o tej samej nazwie, zwanych też Pan de Miga Dura, czyli  chlebów o twardym miękiszu.

Do produkcji Pan de Flama używa się mąki o niskiej zawartości białka, co sprawia, że ciasto jest bardziej płynne i miękkie, a proces wyrabiania łatwiejszy niż w przypadku mąk twardych, używanych do chlebów Candeal. W porównaniu z nimi po upieczeniu mają bardziej nieregularną i większą strukturę porów, a ich skórka jest cienka, lecz chrupiąca. I chociaż to Candeal jest bardziej tradycyjnym dla większej części kraju obecnie Pan de Flama jest najczęściej sprzedawanym pieczywem w Hiszpanii. Historyczny podział był takich, że chleby typu flama dominowały na wschodzie kraju (Baleary, Katalonia, Walencja, Aragonia, Nawarra, La Rioja, Murcja), a chleby candeal na południu, w centrum i na zachodzie (Andaluzja, Kastylia-La Mancha, Estremadura, Kastylia i León).
Są to dwie z trzech oficjalnych kategorii chleba w Hiszpanii. Poza nimi są jeszcze Pan Especial czyli chleby specjalne, np. pełnoziarniste, tostowe etc.

Nie bez znaczenia dla upowszechnienia się Pan de Flama jest fakt, że używana do jego wypieku mąka  jest tańsza, a produkcja łatwiejsza: ciasto nie wymaga dodatkowego wałkowania czy rozwałkowywania, co ułatwia mechanizację produkcji. Poza katalońskim Pan de Payés należą do nich m.in.:
– również produkowany w Kataloni Pa de Crostons
– rustykalny Hogaza
– bułki Llonguet
– galicyjskie Pan Gallego, Pan de Cea, Pan de Ousá
– zdobiony chleb Pan de Pintera
– owalne bochenki Chusco
– rogalik Pataqueta rodem z Walencji
– lekkie andaluzyjskie Molletes
Pan de Cinta z Aragonii
Pan de Tres Moños z Huesci
A skrajnych przykładem pieczywa o bardzo dużej zawartości wody jest opracowany przez katalońskiego piekarza Pan de Cristal.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych