Pan Candeal znany też jako Pan Bregado oraz Pan Sobado to kategoria hiszpańskiego chleba charakteryzującego się niską wilgotnością, gęstą konsystencją miąższu pozbawionego pęcherzyków oraz długą trwałością. Dzieje się tak za sprawą procesu zwanego refinado w którym ciasto jest zagęszczane i twardnieje. Swoją charakterystyczną strukturę zawdzięcza przy tym zastosowaniu mąki z pszenicy Candeal, od której wzięła nazwę – charakteryzuje się większą zawartością białka, ale mniejszą ilością glutenu. Alterantywne nazwy Bregado i Sobado odnoszą się do procesu, przez który przechodzi ciasto nazywane briga, między wyrabianiem, a dojrzewaniem.
Jest to chleb pochodzący głównie z regionu Kastylii – jego alternatywna nazwa Pan de Castilla – szczególnie popularny w prowincjach Zamora i León, który w Hiszpanii stał się jednak symbolem miejscowego piekarnictwa. Bardzo jasna, wręcz biała mąka Candela zawsze była bowiem synonimem jakości. Stąd też kolejne nazwy Pan Blanco oraz zadekretowana przez króla nazwa Pan Español, która odnosi się do tradycyjnego chleba korzeniami sięgającego Średniowiecza. Są też określenia regionalne jak Pan Hiñido w León, które odnosi się do ubijania ciasta, oraz Pan Macerado w Saragossie oraz Pa Assaonat w regionie Walencji.
Jest to jedna z dwóch podstawowych kategorii chleba w Hiszpanii. Druga jest Pan de Flama do wypieku którego używa się mąki o niskiej zawartości białka, co sprawia, że ciasto jest bardziej płynne i miękkie. Ma też większą wysoką zawartością wody w cieście, co sprawia, że chleb jest lżejszy, ale też bardziej nietrwały. Dziś w Hiszpanii popularniejsze są prostsze w produkcji chleby z rodziny flama, ale to candeal tradycyjnie było bardziej powszechnym pieczywem. Historycznie dominowało na południu, w centrum i na zachodzie (Andaluzja, Kastylia-La Mancha, Estremadura, Kastylia i León), podczas gdy chleby typu flama powszechny był na wschodzie kraju (Baleary, Katalonia, Walencja, Aragonia, Nawarra, La Rioja, Murcja). Są to dwie z trzech oficjalnych kategorii chleba w Hiszpanii. Poza nimi są jeszcze Pan Especial czyli chleby specjalne, np. pełnoziarniste, tostowe etc.
Silne tradycje sprawiają, że chleby typu candeal można spotkać w bardzo wielu regionach Hiszpanii, gdzie przybierają różne niekiedy bardzo ozdobbe formy. Należą do nich także wszystkie chleby znane pod bardzo pojemną nazwą Pan de Valladolid, a lista jest znacznie długa i obejmuje:
– Bisalto o kształcie ponacinanego rogala,
– proste Bollo,
– przygotowana dla królowej Fabiola,
– Lechuguino o ozdobnym wierzchu,
– okrągły i ponacinany Libreta,
– Piña w kształcie szyszki,
– Pan de Cantos o kwiatowym kształcie,
– wydłużony Pan de la Mota
– Telera o trzech segmentach.
Podobnym typem pieczywa jest andaluzyjska Boba.