Lechuguino to tradycyjny hiszpański chleb typu candeal, charakterystyczny dla prowincji Valladolid i Palencia. Jest duży, okrągły i spłaszczony, a na wierzchu zdobi go dekoracja w kształcie kwiatu lub rozetki, która niektórym kojarzy się z liściem sałaty. Wykonany jest bardzo starannie od czego wziął nazwę – na wsi lechuguino nazywano ludzi nadmiernie dbających o wygląd. Dekoracje na chlebie wykonywane są tradycyjnie za pomocą specjalnych pieczątek, choć w domowych warunkach rysuje się je łyżeczką lub pierścieniem. Wyrabiany jest z mąki pszennej candeal przez co charakteryzuje się białym, zwartym, drobnoziarnistym i jednolitym miękiszem. To najbardziej rozpoznawalny i popularny chlebem należący do większej rodziny Pan de Valladolid, znanym od co najmniej IX wieku, kiedy do jego wypieku używano najlepszych zbóż. Jego produkcja wymaga dużych umiejętności piekarskich, dlatego jest dziś zagrożony zanikiem i objęty programami ochrony tradycyjnych receptur.