Llonguet to nazwa pszennej bułki charakterystycznej dla wschodniej części Hiszpanii: Balearów, Katalonii i Walencji. Ma jedyne, poprzeczne nacięcie na wierzchu, a jej miękisz jest luźny, elastyczny i pełen włókien, co wynika z długiego i intensywnego wyrabiania ciasta – jest pieczywo typu Pan de Flama, charakteryzujące się lekkim, nieco wilgotnym miąższem. Historycznie llonguet był delikatnym i drogim pieczywem, a dzięki swojemu rozmiarowi stał się popularny jako bułka do kanapek, zwłaszcza jako przekąska dzieci w Barcelonie. Obecnie jednak jest wypierany przez prostsze i tańsze pieczywo, co powoduje jego stopniowe zanikanie.
Na Balearach Llonguet wykorzystuje się do przygotowania Llagosta — kanapki z nadzieniem. Bułka była tak popularna, że kibice klubu RCD Mallorca zyskali przydomek Llonguets, a mieszkańcy Palma są nazywani tak przez innych mieszkańców wysp. Llonguet został objęty ochroną rzemieślniczą pod marką „Pa d’aquí” przyznawaną przez lokalne władze Balearów.