Bollo / Pitufo / Pulguitas (Torta de Magras / Torta de Tajá)

Bollo to tradycyjne białe pieczywo, kojarzone przede wszystkim z zachodnią Andaluzją charakterystyczny dla miasteczka Alcalá de Guadaíra i Sewilli gdzie nosi nazwę Bollo Sevillano. Jest to rodzaj popularnego w Hiszpanii chleba typu candeal.  Charakteryzuje się cienką skórką oraz zwartym miękiszem. Każdy bochenek waży około 150–200 g i ma około 20 cm długości, a na powierzchni wykonuje się jedno podłużne nacięcie. Bollo to podstawowe pieczywo kuchni andaluzyjskiej, podawanym do większości dań, używanym do przygotowywania kanapek Montaditos oraz tradycyjnego andaluzyjskiego śniadania. W Sewilli Bollo jest także wykorzystywane do przygotowania Torrijas, słodkiego dania spożywanego podczas Wielkiego Tygodnia.

Nie tylko Sewilla, ale także nadmorska Malaga ma swoją Bollo Malagueño. Jej popularna nazwa Pitufo odnosi się do hiszpańskiego tłumaczenia kreskówki Smerfy (Los Pitufos) i nadana została ze względu na niewielki rozmiar oraz charakterystyczny kształt bułki. Powstała w latach 80′ w miejscowej piekarni Mateo Luque jako bułka śniadaniowa dla dzieci. Ma około 60 gr, a jeszcze o połowe mniejsze mają adekwatną nazwę Pulguitas co oznacza pchły.

Na wschód od Andaluzji w regionie Walencji można się natknąć na Bollo de Requena, która nie ma jednak formy bułki ale placka w typie Coca. Bułką jest za to asturyjskie Bollo Preñao, które nie jest jednak zwykłym pieczywem, ale rodzajem przekąski.

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych