W Hiszpanii nazwa Bollo kojarzy się przede wszystkim z prostą andaluzyjską bułką śniadaniową. Tego typu pieczywo można jednak spotkać nie tylko na południu kraju, ale także na północy w Asturii i sąsiednich prowincjach. Tu mają dość podobną bułkę Bollo Preñao, która jest jednak rodzajem przekąski, a jej przydomek oznacza być w ciąży. Pieczywo jest bowiem nadziewane kiełbasą, najczęściej Chorizo. Bułka jest przy tym lekko słodkawa więc pikantne i aromatyczne nadzienie tworzy charakterystyczne połączenie smakowe. Spożywana jest podczas pikników, na świeżym powietrzu i lokalnych festiwalach, a zwłaszcza na imprezie Martes de Campo organizowanej na przełomie maja i czerwca w Oviedo. Pojawia się też na uroczystości Les Comadres obchodzonej w Pola de Siero oraz na urządzanym w ostatnią niedzielę lipca festiwalu Bollu de Arriondas. Bollo Preñao dostępne jest jednak przez cały rok w niemal wszystkich asturyjskich piekarniach, a popularność zdobyło także w Castilla y León, La Rioja, Kantabrii i Galicji.
Bułkę zazwyczaj popija się białym winem, ale przede wszystkim Sidrą czyli asturyjskim cydrem.