Strzępiel / Granik / Grouper / Perka

Strzępiel i Granik podobnie jak anglojęzyczne Grouper to bardzo niejednoznaczna nazwa dla ryb z rodziny strzępielowatych (łac. Serranidae, chociaż w brytyjskiej klasyfikacji jest oznaczana łac. Epinephelidae, która w Polsce traktowane jest jako podrodzina strzępielowatych). W kuchni zastosowanie mają ryby z rodzaju Epinephelus oraz Mycteroperca w Polsce nazywane  Perkami.
wśród nich Gruper czerwony (łac. Epinephelus morio) zwany też Granikiem Morio, jest najczęściej poławianą rybą tej rodziny żyjącą w zachodnim Atlantyku (u wybrzeży USA oraz Meksyku). Tutaj odławia się też Perki takie jak Gag Groupera (łac. Mycteroperca microlepis) który jest już jednak przełowiony i zagrożony podobnie zresztą jak jego krewniacy Czarny Grouper (łac. Mycteroperca bonaci) oraz Scamp grouper (łac.Mycteroperca Phenax) zwany po prostu Scampem.
Ciekawostką jest istnienie ryby o nazwie Warsaw Grouper (łac. Hyporthodus nigritus) zwany też Granikiem Czarnym zazwyczaj łowiony na wędkę, który także został jednak przetrzebiony.
To wszystko jednak ryby popularne przede wszystkim w Północnej Ameryce. W Europie najbardziej znany jest przede wszystkim Granik Wielki (łac. Epinephelus marginatus), który zamieszkuje nie tylko Atlantyk, ale także Morze Śródziemne gdzie żyje osiem gatunków Strzępiela. We Włoszech gdzie można go spotkać pod nazwą Cernia Bruna jest nawet hodowany w akwakulturze. Po okresie przełowienia znów jednak powrócił do przybrzeżnych wód i jest najbardziej cenioną oraz poszukiwaną ryb w Morzu Śródziemnym, m.in. we Francji gdzie znany jest jako Mérou Brun, a także w Hiszpanii. Tutej można go spotkać pod różnymi Garopa, Mero i Chernia. Jest tradycyjnym składnikiem rybego Gazpacho de Mero ale po przypadkach zatrucia jego mięsem w ostatnich latach znalazł się na cenzurowanym
Wszystko są to duże ryby warzące od parudziesięciu do ponad stu kilogramów. Pod tym względem daleko im jednak do Strzępiela Olbrzymiego (łac. Epinephelus lanceolatus) znanego też jako Grouper Olbrzymi, a także Groper Queensland, Grouper Pręgowany, a nawet Okoń Morski Nakrapiany (ang. Mottled-Brown Sea Bass). To najbardziej rozpowszechniony gatunek Groupera na świecie: występuje od Morza Czerwonego i wschodnich wybrzeży Afryki, przez Ocean Indyjski oraz  Spokojny, aż po Hawaje. Jak sama nazwa wskazuje to ogromne ryby – rekordzista miał 400 kg wagi – które swoje ofiary połykają w całości, a zjadają nawet małe rekiny i młode żółwie morskie. Jest bardzo cenioną rybą, zwłaszcza na Dalekim Wschodzie, a przede wszystkim Chinach, gdzie hoduje się go w akwakulturze.  W Atlantyki spotkać za to można niewiele mniejszego Groupera Goliath (łac. Epinephelus itajara), znanego też jako Itajara lub Jewfish.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych