Sidra

W Hiszpanii cydr ma długą tradycję, szczególnie silnie zakorzenioną na północy kraju, zwłaszcza w Asturii. Tutejsza Sidra odpowiada za 80 proc. krajowej produkcji tego lekkiego i gazowanego wina jabłkowego. Pierwsze wzmianki o nim z IX wieku, m.in. z dokumentów dotyczących majątków w Asturii, gdzie już wówczas była ważnym produktem. Tradycja produkcji cydru przybyła z północy, z królestwa Karola Wielkiego i podobnie jak we Francji opiera się na trzech typach jabłek:
słodkich (źródło cukru do fermentacji),
kwaśnych (dla smaku i klarowności),
gorzkich (dostarczających tanin).
Tradycyjne metody polegają na miażdżeniu jabłek drewnianymi młotami lub kamiennymi młynami i długotrwałemu prasowanie, co pozwala na uzyskanie soku odpowiedniego do fermentacji. Ta obejmuje procesy alkoholowe i malolaktyczne, które wpływają na smak i aromat Sidry. Po fermentacji następuje klarowanie, przelanie (trasiego) i butelkowanie.
Sidra jest na tyle ważnym elementem kultury i gospodarki Asturii, że uzyskała status produktu regionalnego o chronionej nazwie pochodzenia (DOP). Drugim ważnym hiszpańskim ośrodkiem produkcji cydru jest Kraju Basków, gdzie używa się jednak lokalne nazwy Sagarnoa. Wspólnie opdowiadają za 99 proc. hiszpańskiej produkcji.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych