Montadito


Montadito, a czasem także Montado, to rodzaj hiszpańskich kanapek, popularnych zwłaszcza w Andaluzji i w swojej przekąskowej funkcji są pokrewne tutejszym Tapas. Mają tu długą tradycję sięgającą XV wieku. Już wówczas na chlebie układano (czy raczej „montowano”) dodatki, którymi mogły być wędlina, ryby czy też warzywa. Jest to więc jedna z najstarszych form serwowania kanapek na świecie.

Dziś Montadito to zazwyczaj bułka nadziewana dodatkami. W barach Sewillii popularna jest Montadito Piripi z pełną gamą dodatków – takich jak polędwica wieprzowa, boczek, ser, pomidory i majonez – ale lista typowych kanapek zmontowanych z różnymi specjałami jest długa. Można znaleść m.in.:

  • Montaíto de Pringá z gotowanym siekanym mięsem Pringá​ – to najbardziej typowa andaluzyjska kanapka
  • Montadito de Bacalao z dorszem
  • Montadito de Berenjena z bakłażanem
  • Montadito de Carne Mechada z gotowanym mięsemCarne Mechada
  • Montadito de Ensaladilla z sałatką
  • Montadito de Jamón Serrano o Ibérico z szynką Serrano lub Ibérico
  • Montadito de Jamón y Tomate z szynką gotowaną i pomidorem
  • Montadito de Mejillón z małżami
  • Montadito de Olivada i Montadito de Tapenada posmarowane pastą z oliwek – Olivadą lub Tapenadą 
  • Montadito de Pimientos del Piquillo z papryką Piquillo
  • Montadito de Pisto z warzywnym Pisto
  • Montadito de Salmón Ahumado z wędzonym łososiem
  • Montadito de Solomillo ze stekiem
  • Montadito de Tortilla de Patata z Tortillą

W Hiszpanii, a także poza nią można natknąć się na sieć kanapkowni 100 Montaditos.

W samej Andaluzjii poza Montadito inną popularną kanapką jest Serranito, a w Estramadurze jej odpowiednikiem jest Miajones  – to rodzaj Montadito z tutejszym specjałem Patatera. Baskowie mają za to swoje Pintxo, ale generalnie w Hiszpanii kanapki najczęściej nazywane są Bocadillo lub Bocata.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych