Tabernero (Grzanki z Pisto)


Tabernero to jedna z najbardziej klasycznych Tapas pochodzących z andaluzyjskiej Almerii, serwowana niemal we wszystkich lokalnych barach. Bazą jest pikantne Pisto, czyli popularna w Hiszpani potrawka warzywna. Tutaj zazwyczaj jest to jej uproszczona wersja w której główną rolę odgrywają pomidory oraz papryka zarówno słodka jak i ostra nazywana w Hiszpanii Guindilla. Podaje się je na grubej, kromce rustykalnego chleba (niekiedy  tostowanego). Spotyka się też wersje z sadzonym jajkiem na wierzchu lub bułki nadziewane warzywami.
Istnieją dwie wersje pochodzenia dania i jego nazwy. Pierwsza, prostsza nawiązuje to tawern w których przekąska była serwowany, a druga do miast Tabernas. W tym przypadku Tabernero po raz pierwszy miało się pojawić w latach 50′ w nieistniejącej już bodedze El Disloque. Syn właściciela, Rafael Plaza tworząc nowy rodzaj Tapas miał nazwać je na cześć Tabernas, skąd pochodzili jego rodzice. Przed likwidacją lokalu w latach 60′ przepis ten miał przejąć Pepe Ibarra właściciel Bodega Montenegro, który przy okazji zmniejszył poziom ostrości sosu.
Bardzo podobną przekąską jest Montadito de Pisto. Bułka faszerowaną Piso, którą można spotkać w całej Andaluzji.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych