Bakłażan czy też Oberżyna to powszechne nazwy Psianki Podłużnej (łac. Solanum melongena). Jest to gatunek zaliczany do licznej rodziny Psianek wywodzących się z Indii i Azji południowo-wschodniej (psiankami są zresztą także pochodzące z Ameryki pomidory i ziemniaki). Oberżyna pochodzi z Indii i do Europy przybyła około XII – XIII wieku (w krajach Arabskich pojawiła się już we wczesnym średniowieczu). Szczególną popularność zdobyła w Grecji – tutejsza nazwa Melitzana (gr. μελιτζάνα) wywodzi się od włoskiego Malanzana – gdzie jest głównym składnikiem jednej z najpopularniejszych zapiekanek Moussaka. Za najlepsze uchodzą bakłażany hodowane w greckiej Tsakonii, a także Komotini (południowa Tracja). Niemniej za bakłażanami przepadają zresztą mieszkający po sąsiedzku Turcy, którzy stosują jeszcze więcej sposobów na jego podania.
Naturalny jest fioletowy, niekiedy ciemnobrązowy kolor oberżyny, chociaż uprawia się już także owoce białe, zielone, żółte a także w kolorach będących melanżami tych barw. Ma kształt wydłużony, rzadziej kulisty – te bardziej popularne są na Dalekim Wschodzie. Surowy bakłażan jest goryczkowaty za sprawą nieco toksycznej solaniny, dlatego przed smażeniem lub duszeniem plastry bakłażana soli się lub namacza w słonej wodzie – sól wchłania toksynę, ale także powoduje, że bakłażan w czasie smażenia wchłania mniej oleju. Botanicy od lat pracują jednak nad obniżenie poziomu trującej solaniny, więc kolejne warianty oberżyny są mniej gorzkie i coraz częściej rezygnuje się z ich zasalania.
Nazewnictwo w Azji południowo-wschodniej
Chiny – Ngai Kwa, Gie Zi, Hon Pee Choi, Chan Che Zu, Ai Qwa
Japonia – Nasu
Wietnam – Cai Tim
Tajlandia – Mackhera, Makhua Yaew
Indie – Brinjai, Bangai, Baingan, Bhanta, Badanjan
Malezja – Terung
Przepisy z bakłażanem
Tunezja
– Souani Tajiine (Tajine warzywny)
– Tajine bil Kharouf / Tajine bil Lahmed (Tajine z jagnięciną/wołowiną
Liban i Bliski Wschód
– Baba Ghanoush / Moutabbal (Puree z bakłażana)
– Lahm Bi-Khal (Gulasz jagnięcy z warzywami)
– Masbahat al-Derwich (Warzywna zapiekanka z jagnięciną)
Turcja
– Etli Türlü / Türlü (Turecki gulasz)
– Hünkar Beğendi (Mięso z bakłażanem)
– Karnıyarık (Bakłażan nadziewany)
– Kizartma Dolmasi (Papryki nadziewane smażonymi warzywami)
– Melitzanosalata (Kawior z bakłażana)
– Patlıcanlı Tavuklu Saç Kavurma (Kurczak duszony z bakłażanem)
– Patlıcan Salatası (Sałatka z bakłażana)
– Sebzeli Pilic Güvec (Kurczak duszony z warzywami)
– Şakşuka (Zapiekanka warzywna z bakłażanem)
Grecja
– Gemisto (Warzywa faszerowane)
– Moussaka
– Spetzofai / Spetsofai (Grecki paprykarz)
Bałkany
– Ajvar (Pasta warzywna)
Włochy
– Involtini
– Melanzane alla Parmigiana (Bakłażan zapiekany)
– Tiella di Verdure (Zapiekanka warzywna)
Francja
– Pavé de Cabillaud a l’Auberge Kaiku (Dorsz pieczony z bakłażanem)
– Ratatouille (Duszone warzywa)
Tajlandia
– Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
Filipiny
– Binagoongan Baboy (Wieprzowina z pastą krewetkową)
Indonezja
– Sayur Lodeh (Zupa warzywna z mlekiem kokosowym)