Souani Tajiine (Tajine warzywny)


Arabskie słowo souani znaczy mniej więcej tyle co warzywnik. Jak łatwo można dojść Souani Tajiine jest to więc tajine zawierający sporą ilość warzyw (chociaż mięso także się w nim może znaleźć). To specjalność leżącego w północnej Tunezji miasta i rejonu Bizerta, który słynie z upraw i targowisk. Bogactwo warzyw zawdzięczają ponoć migrującym z Hiszpanii Maurom – przybywając na obszar Tunezji trafiali do tego najbardziej wysuniętego na północ, afrykańskiego portu i tu, w sprzyjającym klimacie rozwijali uprawy roślin. Często danie to nie przygotowuje się w jednej dużej formie (jak na przepisie), ale w kilku małych kokilkach (jak na zdjęciu).
Przepis ten podobny jest nieco do równie warzywnego Kaftaji Tajine.

Składniki:

– 8 jajek
– pół kg cukinii pokrojonej na plasterki
– pół kg bakłażana pokrojonego na plasterki
– 250 gr jagnięciny pokrojonej w kostkę (może być mielona)
cebula, drobno posiekana
– 100 gr tartego sera żółtego
– łyżeczka kurkumy
– 3 łyżki oliwy
– olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

    • Plastry cukinii i bakłażana obsmażyć w głębokim tłuszczu, tak aby się tylko lekko zrumieniły – po wyjęciu ułożyć je na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
    • Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę oraz dodać jagnięcinę.
    • Mięso zrumienić, doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Smażyć jeszcze kilka minut.
    • Mięso przełożyć do miski. Dodać do niego 4 jajka i połowę sera. Całość dobrze wymieszać.
    • Pozostały ser i jajka wymieszać oddzielnie – doprawić solą oraz pieprzem.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
    • Na dnie okrągłej, żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem ułożyć połowę cukinii oraz bakłażanów.
    • Na wierzch nałożyć mięso z jajkami, później kolejna warstwa warzyw, a na końcu jeszcze masa jajeczna wymieszana z serem.
    • Całość zapiekać ok. 20 minut
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych