Nazwę Nasi Hutan należy tłumaczyć jako ryż z dżungli. To jednak już raczej historyczne określenie. Pierwotnie ta prosta indonezyjska potrawa była jedzeniem ubogich mieszkańców wsi żywiących się uprawianym ryżem i tym co znaleźli w dżungli. Wraz z upowszechnieniem się warzyw uprawnych, to one zaczęły dominować w przepisach. Lista dodatków do ryżu jest więc raczej dość dowolna. Ważne, aby było smaczne i dobrze wyglądało.
Dodatek sadzonych jajek w Indonezji jest powszechny w przypadku każdego dania z ryżem, tak jak w Nasi Goreng.
Składniki:
– 350 gr ugotowanego ryżu, np. jaśminowego (ciepłego)
– wyfiletowana makrela lub inna ryba
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 4 szalotki, posiekane
– 2 zielone chili, posiekane
– garść zielonej fasolki, posiekane
– skórka otarta z połowy limonki
– kilka posiekanych listków bazylii oraz mięty
– łyżka oleju
Przygotowanie:
- Makrelę zgrillować lub upiec: zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
- Gdy ryba nieco podzielić ją na płatki.
- Rozgrzać olej na patelni i usmażyć jajka sadzone.
- Ciepły ryż wymieszać z pozostałym składnikami, posolić. Na wierzchu ułożyć sadzone jajka.
Ryż podawać z dowolnym Sambalem – np. rybnym Sambalem Terasi.