Arabskie słowo souani znaczy mniej więcej tyle co warzywnik. Jak łatwo można dojść Souani Tajiine jest to więc tajine zawierający sporą ilość warzyw (chociaż mięso także się w nim może znaleźć). To specjalność leżącego w północnej Tunezji miasta i rejonu Bizerta, który słynie z upraw i targowisk. Bogactwo warzyw zawdzięczają ponoć migrującym z Hiszpanii Maurom – przybywając na obszar Tunezji trafiali do tego najbardziej wysuniętego na północ, afrykańskiego portu i tu, w sprzyjającym klimacie rozwijali uprawy roślin. Często danie to nie przygotowuje się w jednej dużej formie (jak na przepisie), ale w kilku małych kokilkach (jak na zdjęciu).
Przepis ten podobny jest nieco do równie warzywnego Kaftaji Tajine.
Składniki:
– 8 jajek
– pół kg cukinii pokrojonej na plasterki
– pół kg bakłażana pokrojonego na plasterki
– 250 gr jagnięciny pokrojonej w kostkę (może być mielona)
– cebula, drobno posiekana
– 100 gr tartego sera żółtego
– łyżeczka kurkumy
– 3 łyżki oliwy
– olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Plastry cukinii i bakłażana obsmażyć w głębokim tłuszczu, tak aby się tylko lekko zrumieniły – po wyjęciu ułożyć je na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
- Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę oraz dodać jagnięcinę.
- Mięso zrumienić, doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Smażyć jeszcze kilka minut.
- Mięso przełożyć do miski. Dodać do niego 4 jajka i połowę sera. Całość dobrze wymieszać.
- Pozostały ser i jajka wymieszać oddzielnie – doprawić solą oraz pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Na dnie okrągłej, żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem ułożyć połowę cukinii oraz bakłażanów.
- Na wierzch nałożyć mięso z jajkami, później kolejna warstwa warzyw, a na końcu jeszcze masa jajeczna wymieszana z serem.
- Całość zapiekać ok. 20 minut