Ayam Rebus Tajam to indonezyjskie danie, którego nazwę tłumaczy się wprost jako kurczak w sosie pikantnym. Nie jest to żadna potrawa kanoniczna, ale raczej ogólnie przyjęte określenie odnoszące się do duszonego drobiu na ostro. To prosty powszedni posiłek i każdy właściciel baru czy warungu ma na niego własny przepis. W przypadku poniższej receptury użycie pomidorów nawiązuje nieco do kuchni Europejskiej lub Amerykańskiej – to właśnie one gwarantują zawiesistość sosu. W samej Indonezji nie jest to jednak bardzo popularny element potraw – pomidory i sos pomidorowy jest tu w ogóle dość drogi. Dlatego Ayam Rebus Tajam w wersji street-food raczej nie uwzględnia tego warzywa.
Ostrości potrawie nadaje nie tylko chili, ale także duża ilość octu.
Podobnym przepisem jest Ayam Masak Merah, czyli kurczak w czerwonym sosie.
Składniki:
– mięso z 6 podudzi kurczaka, każdy kawałek pokroić na dwie części
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 2 listki laurowe
– 100 ml octu kokosowego, ew. octu ryżowego
– 2 łyżeczki ostrej chili w proszku
– 6 szalotek, posiekanych
– 2 pomidory posiekane
Przygotowanie:
- W rondlu umieścić mięso, zalać octem, dodać czosnek i liść laurowy. Doprawić solą oraz pieprzem. Całość zagotować.
- Mięso z octem gotować około kwadransa, stale mieszając.
- Dodać chili i dusić jeszcze 5 minut.
- Dodać szalotkę i pomidory. Dusić około kwadransa, aż pomidory się rozpadną, a sos się zredukuje.
Danie ugarnirować siekanym chili i dymką. Podawać z białym ryżem.